Verstoorde arbeidsrelatie

Wanneer is er sprake van een verstoorde arbeidsrelatie?

Een verstoorde arbeidsrelatie kan een reden zijn om de arbeidsovereenkomst te beëindigen. Immers, waar gewerkt wordt, meestal wanneer er samen wordt gewerkt. Voor samenwerken is een goede verstandhouding nodig. Bij een ‘verstoorde arbeidsrelatie’ ontbreekt deze voorwaarde voor goede samenwerking. Werkgevers zijn daarom geneigd om te streven naar ontslag bij een verstoorde arbeidsrelatie. Ook hier zijn de gronden uit artikel 7:669 lid 3 BW weer van toepassing. Een verstoorde arbeidsrelatie kun je vinden in de g-grond van artikel 7:669 lid 3 BW.

Een voorbeeld van een verstoorde arbeidsrelatie is de volgende situatie die vaak voorkomt: stel een werknemer werkt al een aantal jaren naar goede tevredenheid bij werkgever. Hij heeft een goede relatie met zijn chef of directeur. Er komt een moment dat de directeur de organisatie verlaat en er komt een nieuwe directeur met een geheel andere visie. Werknemer krijgt een lading vol kritiek over zich heen. Er ontstaat een conflict tussen werknemer en directeur. Is er nu sprake van een verstoorde arbeidsrelatie, die ontslag rechtvaardigt?

Noodzaak van bewijzen van de verstoorde arbeidsrelatie bij ontslag vanwege verstoorde arbeidsrelatie

De werkgever dient in dit geval aannemelijk te maken dat de arbeidsrelatie ernstig en duurzaam is verstoord. Deze ernstige en duurzame verstoring kan bewezen worden op diverse manieren, bijvoorbeeld door functioneringsgesprekken.

De verdere eisen bij ontslag bij een verstoorde arbeidsrelatie

Een werkgever dient bij ontslag wegens een verstoorde arbeidsrelatie tevens aan de volgende voorwaarden te voldoen:

  1. de werkgever dient aan te geven waarom de arbeidsrelatie verstoord is;
  2. hij dient aan te geven wat de gevolgen zijn voor het werk;
  3. hij moet aangeven waarom een verbetering van de werkrelatie niet mogelijk is;
  4. en de werkgever moet aangeven wat de mogelijkheid is om werknemer te herplaatsen, of indien dit niet mogelijk is, uitleggen waarom dit niet mogelijk is.

Uitspraken bij een verstoorde arbeidsrelatie

ECLI:NL:RBDHA:2015:10521

ECLI:NL:RBNNE:2015:5423

Wat te doen? 

Is er bij u sprake van een verstoorde arbeidsrelatie? U kunt vrijblijvend contact met ons opnemen en hopen u graag verder te kunnen helpen.